5 chestii (ne)esențiale despre uleiurile esențiale!

Nu mă plătește nimeni să scriu despre uleiuri. Soția nu e reprezentant Young sau DoTerra sau mai știu eu ce. Dar anul acesta am achiziționat un set starter kit de uleiuri, împreună cu difuzorul indispensabil. Concluziile? Sunt în curs de formulare și sunt destul de pestrițe, dar pot afirma cu certitudine că:

1. Uleiurile (NU) fac minuni!

Personal nu cred în uleiurile esențiale și efectele lor vindecătoare. Nu în modul în care se trâmbițează astăzi: mi-au schimbat viața sau am scăpat de cancer etc. Dar, le-aș adăuga în categoria medicinei alternative, a homeopatiei sau a suplimentelor (evident, nu alimentare). Cu toții ne dorim lucrurile să se petreacă instant, fast, dar a trece pe uleiuri complet necesită mult timp. E un stil de viață ce trebuie adoptat treptat, nu e hocus-pocus. Trebuie o perioadă îndelungată ca trupul ce a fost dopat ani de zile cu antibiotice să învețe să reacționeze pozitiv la uleiuri… Atlfel, e ca și cum ai obliga un gurmand și un iubitor de cărnuri să se facă vegan… peste noapte!

2. Certificarile nu au nicio valoare!

Ia de la ăia sau de la ăialalți, că au certificări! sună marketingul modern. Ca și cum o foaie emisă de un anumit institut m-ar păzi pe mine de efecte nedorite în cazul folosirii inadecvate a sticluțelor concentrate… Mulți oameni încurcă puritatea și conținutul natural al unei substanțe cu siguranța ei. Contează, însă, și cantitatea substanței ingerate, pe unde te ungi sau ce combinații faci. Uleurile esențiale sunt concentrate din cantități uriase de plante; deci ingerarea a catorva picături de ulei (de mentă, de exemplu) poate fi echivalentă cu ingerarea unui kg de menta, ceea ce nu este deloc natural! Mai mult decat atat, oamenii nu mănâncă eucalipt; asta nu împiedică firmele de uleiuri să-ți recomande să bei ulei esențial de eucalipt. Ingerarea unei picături de ulei de ceai verde poate fi ehivalentă cu ingerarea a 50 de cani de ceai. Instant! O bombă pentru organism! Așadar, nu certificările contează așa mult, cât praxisul de zi cu zi al utilizatorului de uleiuri.

3. (Nu sunt) O grămadă de bani aruncați pe geam!

Ținând cont de faptul că mulți români își permit Iphone 13 (cash sau în rate, asta e altă poveste), că peste 50% fumează un pachet de țigări pe zi (care e 20 lei) și că tot mai mulți mănâncă doar BIO, să dai 170 euro pe un set de uleiuri cu difuser inclus nu mi se pare o avere, mai ales ca sticluțele te țin câteva săptămâni bune (sau chiar luni, unele ani), iar difuserul il poți folosi zilnic… Pentru unii pare un moft, pentru alții este (devine) o necesitate în casă. Unii aleg sticluțe mai no-name, nebranduite, tocmai pentru că nu își permit, dar simt nevoia lor în cămin. O grămadă de bani aruncăm pe multe alte chestii, care nici nu țin, nici nu sunt de niciun folos (spiritual, fizic sau psihic) – uleiurile bifează două din aceste 3 sfere… Cei care includ și sfera spirituală (meditații transcendentale, yoga, masaj holistic etc.), deja au luat-o pe ulei!

4. Un fel de Caritas internațional. Scheme piramidale & co.

Întrebarea e: a câștiga bani de acasă sau a nu câștiga?!? Lumea uleiurilor esențiale se împarte în două: propovăduitorii zeloși ai noii vieții și prietenii care îți recomandă o soluție la vreo afecțiune acută. Primii, dacă înainte erau creștini, acum cred mai mult în puterea din ulei decât în Dumnezeu, afirmând că acesta curăță tot, vindecă diabet, cancer, reglează corpul optim etc… Aceștia acordă uleiurilor valențe supranaturale, aproape magice, din dorința de a-și adăuga cât mai mulți peștișori aducători de comisioane în schema lor piramidală. Da, devin enervanți pe facebook/whatsapp și alte platforme, sunt agasanți, iar de unii scapi doar cu block sau cumpărând poțiunea binefăcătoare – că luna asta e nu-știu-ce ofertă limitată! Ceilalți sunt prietenii noștri. Umani, fără interese, recomandându-ne ce a mers la ei, fără să câștige nimic de pe noi. Pentru mine, cei din a doua categorie mai au încă trecere – primii și-au luat block deja!

5. Autosugestie sau…?

Difuzarea de aerosoli cu o picatură de ulei de menta sau whatever la locul de muncă calmează angajații, îi face mai productivi. Copiii cu epilepsie au mai puține crize (unii dintre ei), cei autiști se calmează, anxioșii se liniștesc, etc. Explicația este destul de simplă. Indiferent de organul de simț pe care îl folosești – urechi pentru muzică clasică, ochi pentru peisaje mirifice, nas pentru arome  plăcute -, creierul se concentrează la acel stimul persistent și plăcut, se relaxează, și se concentrează -involuntar- la un scop și o activitate plăcută, înlătură stresul și grijile, iar prin asta oprește secreția de hormoni de stres și promovează secreția de hormoni ai plăcerii. Uleiurile = autosugestie? Posibil, în linii mari. Dar și plantele au fost folosite de când lumea ca leacuri băbești. Așa că adevărul e undeva la mijloc…

Aromaterapie – beneficiu mental? Da, cel puțin atât. Este puțină esență benefică în uleiul esențial, e și puțină autosugestie, puțin placebo și toate împreună fac o treabă bună! Și frumos mirositoare…

CONCLUZII la… concluzii:

-numai Dumnezeu poate vindeca un cancer, o boală incurabilă, un diabet etc (evident, prin mâna medicului, printr-un tratament sau în mod miraculos), dar nu uleiurile esențiale!

-încă nu există studii oficiale că uleiurile sunt benefice în interiorul organismului. Aromaterapia e fooartee bună! Așa că nu fă cocktail cu poțiuni – aplica-le, mai bine, pe corp sau pune-le în difuser! De băut – cu picătură!

-Young Living, DoTerra și toate cele nu îți vor binele, ci banii! Toată industria farmaceutică, medicală și de wellness în general se concentrează asupra profitului, nu asupra sănătății populației! Bill Gates și Zuckerberg ne vor mai puțini, nu mai sănătoși…

-uleiurile esențiale nu prelungesc viața mai mult decât o fac fardurile, măștile faciale, cremele cu Q10, vopsele de păr sau operațiile estetice… Sunt la fel de (in)eficiente în fața morții inevitabile.

Uleiurile esențiale pot aduce mai multă culoare pe raftul unei comode din sufragerie și o aromă plăcută în living. Dar viața tot atât de scurtă rămâne și se scurge zilnic – picătură cu picătură…

(Articol scris în urma picăturii marketingului agresiv care a umplut paharul…)

Ce proceduri medicale vor mai învăța studenții la medicină, în viitorul apropiat…

Comments

  1. Ionut Răspunde

    M-am sculat să deschid iubitului meu,
    în timp ce de pe mâinile mele picura smirnă
    şi de pe degetele mele picura cea mai aleasă smirnă
    pe mânerul zăvorului. (Cantarea cantarilor 5:5)

Lasă un comentariu aici

%d blogeri au apreciat: