Parenting modern – cum ne creștem copiii?

Mai de mult era o chestie care se întâmpla de la sine. Îi spunea altfel: creșterea copiilor. Astăzi a devenit o știință, o activitate plenară, care te seacă de energie, bani și chef de viață (uneori). Îi spunem: parenting – știința care te învață cum să îți crești odraslele. Are manual, speakeri, conferințe – tot tacâmul!

Nu am știut ce înseamnă lucrul acest până nu am văzut cum crește propriul puișor sub ochii mei… Acum înțeleg!

Dar nu prea îmi plac unele dintre modelele moderne de creștere a pruncilor. Pun accent pe drepturile copilului, nu pe ascultarea sa față de părinți. Ridică în slăvi binele suprem al copilului (citat din document legisltiv de specialitate) – adică ți-l poate ridica Barnevernetul oricând i se pare lui că nu îi oferi progeniturii educația neo-marxista adecvată… Și mai dă și reguli egocentrice, așa, ca să crești un răzgâiat caruia să nu îi pese decât de el.

Mai degrabă aș da niște sfaturi simple, practice, de viață:

-Dacă vrei să nu te mintă, nu mai reacționa exagerat (din țânțar-armăsar) sau deplasat la orice boacănă pe care o face.
-Dacă vrei să nu fie laș și fricos, nu-i mai sufla și în iaurt. Super-protectivitatea părintească nu a făcut bine nimănui! Învață-l responsabilitatea!
-Dacă vrei să nu crească gelos sau invidios, nu îl mai compara cu frații mai mari (sau mai mici), ori cu prietenii sau colegii.
-Dacă vrei să nu fie timid, nu îl ridiculiza, nu îl disciplina și nu-i aplica ou și oțet în PUBLIC!
-Dacă vrei să nu fie agitat, nu îi pune smartphone sau tableta în brațe de la 1 an, nu îl învăța cu fast-food de mic și nu îl umple cu dulciuri, zahăr și sucuri!
-Dacă vrei ca proverbul mens sana in corpore sano să se aplice în cazul lui, scoate-l în natură! Du-l pe munte, cu cortul, la mare, în parc sau măcar fă ceva să îi drenezi energia spre ceva constructiv. Nu i-o alimenta non-stop la TV!

Cel mai important e să fii cam ce ai vrea să fie copilul tău când va ajunge anii tăi! De ce? Pentru că așa va fi!

Dar, dacă ar fi numai atât, toți ar face copii! Nu numai câte unul. S-ar umple gradinițele și creșele din nou… Însă, natalitatea țării noastre e în picaj. Ne îndreptăm spre sterpul Vest cu pași repezi. Noua știință a părinților vrea să ne ajute să creștem copii buni pentru a fi mai apoi ușor de condus și de manevrat de alții…

Dar, să nu uităm: parentingul este o artă, nu o știință!

Lasă un comentariu aici