Marți: Isus face curățenia de Paște!

Curtea templului a fost concepută ca un loc în care oamenii puteau veni să studieze legea lui Dumnezeu și să se roage în tăcere. Dar ce se întâmpla în curtea templului când Isus a intrat acolo? Nu a fost deloc tăcere – oile sângereau, vacile mormăiau, păsările se zbăteau, negustorii și schimbătorii de bani se certau zgomotos.

Comercianții au venit în curtea templului pentru a vinde animale pelerinilor, pe care apoi aceștia le sacrificau. Comercianții de bun simț ar fi cerut un preț cinstit pentru bunurile lor (deși templul nu este un loc pentru comerț), dar, în schimb, de pare că faceau un fel de negustorie ieftină. La prețuri exorbitante! Schimbătorii de bani s-au comportat la fel. Au profitat de faptul că donațiile către vistieria templului erau acceptate doar în valuta locală – sicli. Pelerinii care veneau la Ierusalim din diferite regiuni și țări au trebuit să facă schimb valutar, iar bișnițarii au profitat de acest lucru fără rușine și conștiință…

Oare ce anume era greșit în practicile de la Templu de l-a înfuriat pe Hristos atât de tare? Nu era sacrificarea boilor, a oilor și a porumbeilor o parte a ritualului stabilit de Dumnezeu? El a a spus ca toate aceste animale să fie aduse ca jertfă de vină pentru păcatul comis de om. Problema era că lucrurile nu se mai făceau așa cum Dumnezeu le-a rânduit. Când evreul păcătuia, el trebuia să se ducă în grajd, să ia mielul pe care l-a crescut cu trudă, căruia i-a dat de mâncare zilnic și pe care îl scotea la pășune, îngrijindu-se de el ca să nu îl sfâșie lupii, să îl lege cu o funie și apoi să meargă pe jos din ținutul lui până la Ierusalim (la Templu), gândindu-se pe tot acest drum că în locul mielului el ar fi trebuit să moară el pentru păcatele săvârșite.

Însă, probabil, oamenii cu spirit antreprenorial – și prin acceptul preoților, au găsit o modalitate mai simplă, prin care animalele să fie vândute în Templu și evreul de rând nu mai trebuia să vină de acasă împreună cu animalul, ci îl cumpăra direct de la Templu și îl ducea la preot pentru jertfă. Lucrurile erau simplificate pentru om, astfel că acesta nu mai resimțea un efort prea mare, pe când jertfa însăși lucrul acesta înseamnă.

Tocmai asta l-a enervat pe Isus: lipsa respectului, a reverenței din Templu, faptul că oamenii căutau shortcut-uri către Dumnezeu, afacerile cu lucruri sfinte și diluarea însemnătății Sărbătorii Pascale. De-asta pune mâna pe bici și face curățenie în lăcașul de închinare. Face sfințirea pe care oamenii erau datori să o facă!

Tu ți-ai făcut curățenia de Paște? Cristos trebuie primit în Templu curat, adică într-un duh smerit și ascultător, într-un suflet care nu umblă cu mișmașuri sau cu ocaua mică și într-un trup care nu e prea îndopat de miel și sarmale încât să se simtă plin. De sine, de deșertăciune, de mândrie, de fire…

Îndemnul de astăzi este să răstorni tot ce este cu susul în jos în viața ta!

Lasă un comentariu aici