IV. Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești (Seria: Cele 10 porunci)

A patra poruncă este mai importantă astăzi ca niciodată! Trăind într-o lume nebună, în care toată lumea fuge după tramvaie și autobuze, unde oamenii lucră în 3 sau 4 schimburi, în care toți se claxonează în trafic și în care cariera e mai importantă ca orice, odihna e vitală!

A patra poruncă este mai importantă astăzi ca niciodată! Trăind într-o lume nebună, în care toată lumea fuge după tramvaie și autobuze, unde oamenii lucrează în 3 sau 4 schimburi, în care toți se claxonează în trafic și în care cariera e mai importantă ca orice, odihna e vitală!

Adu-ți aminte să te (mai și) odihnești spune Dumnezeu aici… Unii spun că duminica, alții că sâmbăta. Porunca în sine nu reprezintă o supunere oarbă față de o zi anume din săptămână. (Chiar Mântuitorul spune că ziua de odihnă a fost făcut pentru om, nu omul pentru ea!) Ci este vorba de principiul din spatele ei:

Principiul 1 din 7! 1 din 7 zile pe săptămână ar trebui pusă deoparte. O dată la 7 săptămâni am putea avea un weekend prelungit de odihnă (mai ajută și statul aici uneori cu zilele libere, mai ales pe bugetari…). A șaptea parte din an ar trebui să fie concediu. Ș.a.m.d… Din păcate, mulți se surmenează, devenind epuizați de serviciul lor. Sclaviți de jobul lor sau robiți de propria afacere.

Mâncarea e bună, la fel și munca. Dar excesul sau bulimia duce la probleme de sănătate – așa și munca excesivă. Ea afectează grav și fizicul, și psihicul, și relațiile cu cei dragi! Sunt mulți cei pe care doar o boală sau o situație limită îi mai poate opri din haosul zilnic, din fuga nebună după…ceva de zi cu zi.

Ce înseamnă să sfințești ziua de odihnă? În primul rând, ar trebui să ai o astfel de zi, să o pui deoparte pentru odihnă. Apoi, trebuie să te concentrezi pe activități (cât mai puține) care să te ajute să dobândești liniștea, să îți asculți sufletul și să vorbești cu Dumnezeu. Ziua de odihnă e o oprire, o bornă de evaluare, necesară pentru o viață trăită frumos și armonios.

Odihna nu e neapărat concediul! Chiar dacă șefii îi spun concediu de odihnă… Unii, după ce se întorc din Grecia, Tunisia sau Bora-Bora, le trebuie încă o săptămână ca să își revină din starea stomacală îmbuibată cu all-inclusive, din goana după selfie-uri și filtre pentru Instagram, din vânătoarea shopping-ului sau a altor activități obositoare de vacanță…

Atenție! Echilibrul e vital. Extremele ne distrug: munca, o virtute a omului, poate deveni viciu, iar odihna, o nevoie a omului, poate deveni leneveală!

Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de… orice! ar trebui să apară între reclamele de la TV!

Lasă un comentariu aici