În loc de mărțișor…

Mama. Nu aduce banii în casă. Tata o face. Nu este rațională, poate uneori instabilă. Dar e sufletul casei. Ea aduce viața în cămin (despre asta am scris în articolul acesta).

Niciodată nu vom fi îndeajuns de recunoscători. Pentru nopțile nedormite la capul bebelușului plângăcios. Pentru masa întotdeauna pregătită – și când a avut chef de gătit, și când nici nu voia să o vadă pe Jamila cu tigaia. Pentru paturile calde și așternuturile curate. Pentru cămașa călcată și ghetele curățate de noroiul din stradă. Pentru cântecele de seara și povestioarele de noapte bună.

Niciodată nu vom ști ce înseamnă mama. Cel puțin, noi, bărbații, niciodată! Surorile, soțiile noastre mai au o ocazie… Abia atunci vor ști că nu e ca în joaca de-a mama și de-a tata. Că e mult mai mult decât un joc. E o casă de întreținut, un bărbat de răbdat și… copii de crescut! E o cariera la care se renunță, vise spulberate (“până face 18 ani…”) și, uneori, o rutină mohorâtă. Ca o astenie de primăvară prelungită.

Niciodată un adolescent nu va cunoaște îngrijoararea maicii lui. Se întoarce tot mai mult cu spatele, îi aruncă vorbe peste umăr și se închide în camera lui. Mama rămâne în spatele ușilor închise. Va trebui să ajungă soț și tată ca să decodeze semnalele inimii feminine. Așa suntem noi: apreciem oamenii doar când sunt departe de noi, când părăsesc orizontul care se vede din dreptul porții părintești, sau când nu mai sunt. Prea târziu…

O mama nu va primi niciodată ce merită. Cât merită… E imposibil! E o viață investită în cei dragi… Aceștia nu au cum să îi răsplătească dragostea, eforturile și grija pentru ei. Poate doar indirect, fiind și ei, la rândul lor, jertfelnici pentru partenerii lor de viața și copii, nepoți…

Săptămâna femeii se încheie. Florile din vaze s-au ofilit. Femeile și mamele rămân! Să le prețuim!

În loc de încheiere:

Godfrey Winn spunea că nici un bărbat nu ajunge la succes fără o bună femeie în spatele său, fie ea soție sau mamă. Dacă sunt amandouă, el este de două ori binecuvântat. Mare adevăr!

Dumnezeu să binecuvinteze toate mamele. Nu doar de 8 martie! Și, în special, pe mama mea!

Comments

  1. Anca Răspunde

    Ce frumos! Mulțumesc de încurajare!

Lasă un comentariu aici

%d blogeri au apreciat: