II. Să nu îți faci chip cioplit (Seria: Cele 10 porunci)

De ce nu iubește Dumnezeu și interzice închinarea la icoane, talismane, statuete, pietre sacre, altare, cruci, vitralii, cădelnițe ș.a.m.d? Pentru că sunt opere imperfecte, făurite de oameni (imperfecți), iar a te închina unor astfel de reprezentări pretinzând că te închini (in)direct lui Dumnezeu e mare păcat!

Dacă prima poruncă ne spune să nu AVEM dumnezei, cea de-a doua ne îndeamnă nici să nu ni-i FACEM! A nu-i avea înseamnă a nu îi lua pe unii gata făcuți/numiți de alții, de societate așa, iar a nu-i face înseamnă a nu făuri reprezentări proprii.

De ce nu iubește Dumnezeu și interzice închinarea la icoane, talismane, statuete,  pietre sacre, altare, cruci, vitralii, cădelnițe ș.a.m.d? Pentru că sunt opere imperfecte, făurite de oameni (imperfecți), iar a te închina unor astfel de reprezentări pretinzând că te închini (in)direct lui Dumnezeu e mare păcat!

De ce sa nu-ţi faci vreo înfăţişare a lui Dumnezeu? Pentru că nimeni nu l-a văzut pe Dumnezeu şi s-ar putea să greşim. Şi lui Dumnezeu nu-i plac caricaturile… Chiar dacă Adam l-ar fi văzut pe Dumnezeu la începuturi și l-ar fi putut fotografia, tare mă tem că, odată cu apariția Photoshop-ului, tare mulți L-ar mai fi cosmetizat sau deformat pe El unii dintre stiliști…

Porunca continuă „Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti, căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc” (Exodul 20:5). E una dintre poruncile exprese care, încălcată, aduce blestem. Prezent și viitor – păcatul închinării la diferite reprezentări umane se moștenește din tată-n fiu se pare… cu tot cu consecințe.

Și…mai demult, într-o casa locuiau 3 sau 4 generații împreună. Sub același acoperiș. Nu e greu de crezut că închinarea șefului de trib era preluată și dicta modul de închinare (și) al celorlalți membrii ai familiei (copilul, nepotul, stră…). Azi nu mai e la fel, dar copiii vor face în familile lor ce văd la părinții lor. Așa că, dacă tu crezi că modul cum te închini afectează doar viața ta, te înșeli!

Deci, cum ne închinăm? Avem nevoie de ceva, de un intermediar! Da, e Duhul Sfânt al lui Dumnezeu. De fapt, nu avem nevoie de ceva, de un obiect/chip/idol, ci de Cineva, de EL…

Să nu îți faci chip cioplit înseamnă a nu te închina ritualic (prin reprezentări diverse), ci printr-o relație autentică cu Dumnezeu. = A te închina în duh și în adevăr!

Comments

  1. dininimapentrutine Răspunde

    Amin!

Lasă un comentariu aici

%d blogeri au apreciat: