I. Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine (Seria: Cele 10 porunci)

Mai trebuie respectate cele 10 porunci în sec. XXI? Mai sunt de actualitate niște legi date în urmă cu aprox. 3500 de ani? Dacă e să începem cu prima poruncă, care interzice politeismul, ea e mai valabilă astăzi ca oricând.

Mai trebuie respectate cele 10 porunci în sec. XXI? Mai sunt de actualitate niște legi date în urmă cu aprox. 3500 de ani? Dacă e să începem cu prima poruncă, care interzice politeismul, ea e mai valabilă astăzi ca oricând.

Zeii/dumnezeii nu mai există astăzi în țările civilizate cum erau odinioară în vremuri străvechi (sub formă de altare, statuete etc.), doar în anumite părți ale lumii. Asta nu înseamnă că ei nu mai există, ci doar că și-au schimbat forma. Nu mai trebuie să mergem într-un loc păgân de închinare – pe majoritatea dintre ei îi avem în locuința noastră! Sunt drăgălași și… cibernetici, majoritatea.

Nu crezi că mai există idoli astăzi? Doar încearcă să iei sticla din mâna unui alcoolic, să scoți căștile din urechile unui adolescent pentru care muzica e viața lui, sau încearcă să smulgi smartphone-ul sau tableta din mâna copilului tău în mijlocul unui desen animat, să vezi ce se întâmplă… Sau taie un abonament la Orange, Netflix, fitness etc…

Nu, noi nu mai avem astăzi idoli la care să ne inchinăm. Avem doar vicii, dependențe și obiceiuri proaste de care nu ne putem lăsa… Pare aceeași treabă, doar că ambalajul e modern! Nu ne mai închinăm lui Dionisos sau lui Bachus, dar reclamele cu Tuborg sunt peste tot, nu o mai omagiem pe Afrodita, nici pe Venus, dar pornografia e în floare! Și foarte accesibilă.. Nu mai există păcate, există doar scăpări. Spune-i cuiva că este păcătos (la fel cum ești și tu) și riști să fii dat în judecată!

Această primă poruncă se adresează tuturor, tocmai pentru că nu există atei autentici. Fiecare crede într-un dumnezeu. În Cel adevărat și atotputernic sau în zei falși. Într-un singur Dumnezeu sau în mai mulți. În zei antici sau moderni, în zei făuriți de alții sau fabricați de ei înșiși. Am fost creați așa – să fim dependenți de Creator, de Dumnezeu, fie că vrem să recunoaștem asta, fie că fugim de El sau negăm acest lucru. Fie că ne înecăm amarul în alți zei…

Există și idoli foarte ciudați! Biblia vorbește despre unii oameni pentru care dumnezeul lor este stomacul. (Românul, plastic, a exprimat asta prin cuvintele tot strânge și agonisește de parcă nu tot cu o gură mânâncă…). Ofertele 3+1 alimentare ne îndeamnă să cumpărăm cât mai mult(e) pentru pântece, chiar dacă nu vom consuma tot – pentru asta există coș de gunoi… Bulimie contemporană!

Apoi, mai este și iubirea de bani. E o închinare la bancnote! Nu banul e ochiul dracului, ci îndrăgostirea de el, goana după gologani! Totuși, cei mai ciudați idoli sunt cei ai inimii, cei ascunși, invizibili la o primă scanare umană. (De-asta dragostea la prima vedere e periculoasă!) Sunt idolii care ne rod pe dinăuntru – invidia, mânia, gelozia, răzbunarea – ni-i facem idoli pentru că tindem să ne permanentizăm anumite scăpări, care ne devin stil de viață mai apoi. Dumnezei!

Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine! spune Dumnezeul Atotputenic… Doamne ajută-ne! Doar El e cel care ne poate da puterea de a împlini ceea ce ne cere… Și de a ne feri sufletul de lipirea de acești dumnezei moderni care ne invadează zi de zi…

Comments

  1. makowey Răspunde

    Problema idolilor sau altor dumnezei este si mai profundă decât cea a preocupării fata de atractiile societății de azi axate pe consum. Este doar un nivel de idolatrie. Incercarea de a-L contextualiza, eticheta pe Adonay conduce spre un declin spiritual. Toti avem păreri diferite/comune despre Dumnezeu dar acestea pălesc în fața realității. Vitelul de aur, numele lui Dumnezeu, ELohim reflectă limitarea umană în simpla descriere, înfățișare al celui ce nu se vede. Teologia ne poate conduce spre o nebuloasă fără capat…

Lasă un comentariu aici

%d blogeri au apreciat: