Aparențele înșală de cele mai multe ori. Prea mult ne concentrăm pe exterior, pe brizbrizuri si sărbători de genul Valentine’s Day și uităm esențialul – inima!

Cele 2 cuvinte care sunt uzate frecvent mai ales în această perioadă și care poate și-au pierdut adevărata însemnătate. Este luna lui Valentin și Dragobete după care luna mărțișorului și a mamelor.  Inimioarele și roșul sunt la putere împreună cu declarații precum: „Te iubesc DIN INIMĂ!”, „DIN INIMĂ pentru tine!” și altele.

Pe de o parte ne facem selfiuri cu florile și cadourile primite, ca să știe toți! Defapt ne bucurăm mai tare de numărul de aprecieri primit de la străini decât să ne bucurăm de moment. Pe de altă parte, sufletul e gol: „Ah, a mai trecut un an, am mai primit o floare de la –iubit, soț, tată, copil”- iar în restul anului –pauză.

Am uitat să dăruim DIN INIMĂ. Am uitat să dăruim fără să așteptăm ceva în schimb. În plus suntem și pretențioși. Nu contează dacă e din inimă, trebuie să fie consistent! Ne-am „obișnuit cu obiceiurile” și abia așteptăm să treacă pe lângă noi evenimentele importante ca nu cumva să uităm de flori și cadou, iar EA să se supere că nu are „ce să posteze”. Și cauza problemei să fie oare … „INIMA”?!

Pregăteam gustarea de dimineață pentru Cristian. Bineînțeles că am ales cel mai arătos și „sănătos” măr din fructieră. Mare mi-a fost mirarea, însă, când am gasit interiorul stricat (vezi poza mai sus). Cu câteva zile înainte soțul mi-a dat sarcina să scriu cate un articol lunar. Eu? Despre ce să scriu? Până în 15 Februarie? În aceeași zi pregăteam masa de prânz și am început să curăț cartofii „speciali pentru piure și copt”, achiziționați la un suprapreț. Ajung iar la interiorul plin cu pete negre, având impresia ca nu mai termin de curățat. În fine, măcar cu jumătate din cantitate am rămas în final… Și așa am ajuns să meditez la problema inimii.

Ne batem cu pumnii în piept că suntem o țară de creștini „unii chiar practicanți și autentici” dar ghidul adevăratului creștin (Cuvântul lui Dumnezeu) spune că:

-„Din inimă ies izvoarele vieții”. Iar noi? Ucidem cu vorba sau fapta suflete, visuri, speranțe, relații și generații următoare. Poți să îi spui oricum: avort, divorț, șantaj, abuz fizic sau emoțional.

– „Ce iese din gură vine din inimă” iar „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui”– iar noi căutăm tot felul de scuze că nu putem să ne ținem în frâu gura, mânia, bârfa, răzbunarea. Până și conștiința ne-o mințim cu bine-cunoscuta frază: „așa sunt eu ”, „așa e el”, „nu se mai poate schimba la vârsta asta…” Oh, nu.. ci ne-am lăsat inima otrăvită.

Trăim intr-o societate care promovează aparențele, exteriorul perfect, imaginea imaculată în public, iar acasă… fiecare își trăiește drama. Nu ne mai preocupă problema inimii sau interiorul. Avem dureri de cap, de oase, amețeli și suntem instabili.. Oare ce sa fie? Și ne mai mirăm de ce depresia este cea mai populară boală a secolului nostru?

Poate că de aceste sărbători vei putea să meditezi mai mult la „INIMĂ” cand vei vedea inimioarele și sloganurile mediatizate peste tot in jur.

Poate că vei alege să nu te mulțumești cu un selfie, ci să te bucuri de persoana de lângă tine, cât încă mai e acolo..

Poate că te vei mulțumi doar cu o îmbrățișare sau cu o vorbă bună, dar care e „din inimă”.

Poate că vei lua hotărârea (ca și soțul meu) ca florile să nu fie dăruite de ziua îndrăgostiților sau 1 Martie, ci ori de câte ori ai ocazia!

Poate vei învăța să mulțumești, să dăruiești, să nu aștepți nimic în schimb. Uneori acest subiect a fost o luptă și pentru mine. Daruiesc cu drag și pun suflet în ceea ce fac pentru alții (soțul meu îmi spune că uneori prea mult), dar poate când gestul nu era reciproc, o vedeam deja ca pe o nedreptate. O nu, de ce să faci ceva din obligație? Daca nu o faci din inima, oricum nu îți va aduce bucurie nici ție, nici celuilalt. Iar Dumnezeu a dat totul, așteptând nimic!

Poate vei dori să lași Creatorul inimii să-și facă treaba și să schimbe inima ta. Crede-ma, când interiorul nu e putred, exteriorul este mult mai ușor de întreținut. Iar mai mult decât atât, un motto pe care l-am primit eu la începutul anului să ne însuflețească INIMILE tuturor: „să nu întoarceţi rău pentru rău sau insultă pentru insultă, ci, dimpotrivă, binecuvântaţi, pentru că la aceasta aţi fost chemaţi, să moşteniţi binecuvântarea!” (1 Petru 3:9)

[Articol scris de Debora Hanelore Căpățînă, din inimă…]

Comments

  1. Pingback:De ce ne indragostim? [Seria: Intrebari populare de pe Google] | Vorba Veche

Lasă un comentariu aici