Din ce material sunt făcuţi banii?

O zicală populară rurală spune că banul e ochiul dracului! De fapt, bancnotele sunt doar nişte hârtii ce poartă o anumită valoare: iubirea de bani e demonică!

Până în pragul sec. X, nu au existat banii – aşa cum îi cunoaştem noi. Exista trocul, schimbul cu mărfuri: piei, cornute, cereale, bijuterii ş.a.m.d. Abia în sec X bancnotele au apărut în Europa sub formă de… note (de aici şi denumirea), nişte chitanțe de bancă ce dovedeau faptul că, purtătorul bancnotei avea o anumită cantitate de bani în bancă.

Din sec XIX, toate hârtiile de valoare se fac din … hârtie. (Vezi bine-cunoscutul dolar american de astăzi). Sau euro. Bancnotele sunt tipărite pe o hârtie fină multistrat, foarte rezistentă la îmbătrânire și la mânuire, purtătoare de un filigran, compusă exclusiv din pastă de hârtie de bumbac, suferind un proces de purificare crescut! Această hârtie, fără clei, este unsă cu gelatină, apoi uscată cu aer cald, înainte de a suferi o calandrare foarte puternică.

În ultimii ani, din ce în ce mai multe state au trecut la adoptarea bancnotelor din polimeri (cum este, de exemplu, polipropilena), care sunt mult mai rezistente la rupere și la șifonare decât cele de hârtie. În 2008, cinci țări aveau în circulație, în totalitate, bancnotele din polimeri: Australia, Noua Zeelandă, Brunei, Vietnam și… România. O mai ştiţi pe prima, aia cu eclipsa de soare din 99? Astăzi, o duzină de alte state au astfel de bancnote în circulație, în paralel cu cele de hârtie…

S-a pus problema, de mult timp, dacă monedele metalice și bancnotele, care sunt obiecte care trec din mână în mână și circulă uneori repede în lumea întreagă, ar putea să vehiculeze microorganisme patogene (ciuperci, bacterii și viruși). Şi datorită acestui fapt s-au inventat cele plastificate…

S-au ridicat întrebări: Lucrătorii din comerțul alimentar, care ating alimentele și încasează banii clienților pot fi agenți de transmitere a epidemiilor? În 2007, un studiu a confirmat că virușii gripali pot supraviețui până la cinci zile pe bancnote. Bancnotele ar fi, deci, vectori potențiali ai pandemiilor gripale, dar în timpuri normale, circulația monetară ar putea contribui la întreținerea imunității umane față de microbii benigni cei mai curenți. Ha! În tot răul e şi un bine…

Din ce material sunt făcuţi banii? Indifernt de ţară – dintr-un material insalubru. Banii sunt murdari – şi la propriu, dar şi la figurat, adesea. Unii sunt făcuţi la negru, alţii din prostituţie, alţii cu preţul distrugerii familiei ori cu preţul propriei libertăţi (asta pentru că unii au crezut că spălarea de bani e sănătoasă, e curată, dar s-au înşelat!)

O zicală populară rurală spune că banul e ochiul dracului! De fapt, bancnotele sunt doar nişte hârtii ce poartă o anumită valoare -: iubirea de bani e demonică! Aşadar – Foloseşte banii şi iubeşte oamenii – nu fă niciodată invers!

Lasă un comentariu aici