De ce trece timpul asa de repede? [Seria: Intrebari populare]

E cert! Cea mai simpla scuza adusa astazi este – N-am timp! E si cea mai proasta, pentru ca toti o folosesc… Omul postmodern spune ca nu are timp si daca are, se plange ca trece prea repede…

E cert! Cea mai simpla scuza adusa astazi este – N-am timp! E si cea mai proasta, pentru ca toti o folosesc… Omul postmodern spune ca nu are timp si daca are, se plange ca trece prea repede… De ce oare?

S-a ridicat intrebarea – chiar trece mai iute timpul, secunda e mai scurta, minutul s-a redus sau ora nu mai e intreaga? Teoria constipatiei (pardon, a conspiratiei) a emis si niste teze in anii trecuti, cum ca minutul nu ar mai avea 60 de sec, doar 59… Teoria comprimarii timpului s-a dovedit un esec din multe aspecte, dar nu stau sa le analizez acum…

Bun, daca minutul tot minut e, atunci care e problema? Problema este ritmul accelerat al vietii al nostru, al celor din mileniul III. Astazi nu mai trece timpul prin noi, as cum se intampla cu badea ciobanul acum 50 de ani, astazi noi trecem prin timp si, de cele mai multe ori timpul trece pe langa noi… De ce?

Pentru ca avem ce altii nu au avut inainte. Avem masina de spalat rufe, vase, masina de spalat masina. Asa ca nu mai trebuie sa frecam hainele cu mana sau sa ne inmuiem caroseria cu buretele in fata blocului… Dar, pentru ca nu mai trebuie sa asteptam prea mult si castigam timp, spunem noi, ne priveaza totodata de alte beneficii ale asteptarii: rabdarea, dorinta aprinsa, sporirea bucuriei, satisfactia unui lucru muncit nu primit pe loc etc… Bucuria care o ai atunci cand ajungi pe munte, urcand din greu, pas cu pas, nu se compara cu sentimentul pe care il ai atunci cand ai ajuns acolo cu elicopeterul.

Pentru ca suntem inconjurati de lucruri cronofage mai mult ca oricand… Adica de lucruri care ne mananca timpul! 1 minut pe Instagram este mai lung decat 1 minut de lectura. 10 minute de stat la coada nu se compara cu 10 minute vizionate pe Netflix… Traim in 2 lumi paralele realitate si virtualitate. Timpul se pierde atunci cand iesim dintr-o lume si intram in cealalta. De fapt, timpul se comprima atunci cand in timp ce masina de spalat face treaba in locul nostru, noi ne-am trantit in fata TV-ului.

De ce trece timpul asa de repede? Pai, el trece tot ca mai inainte, egal, calculat, noi am devenit stresati. Noi traim mai mult in virtual si, cand scoatem capul in real, atunci ne punem intrebarea cand a trecut timpul?? Asa ca, hai sa nu mai risipim ce avem mai scump – viata! Caci viata e formata din clipe. Si Iorga spunea ca In viata pierdem ani, ca la moarte sa cersim inca o clipa… Nu uita ca viata bate filmul! Pretuieste timpul pe care il ai!

Lasă un comentariu aici