De ce ninge atâta…?

E întrebarea pe care mi-am pus-o astăzi la prima oră, stând cu lopata de zăpadă în mână.

Posibile răspunsuri:

Ca să ne reamintim de puritate. Nu degeaba cel mai alb e albul ca zăpada… Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât ne îndepărtăm tot mai tare de inocența și curăția copilăriei. Ne întinăm cu praful vremii. Trec anii peste noi și albul apare și în părul nostru… Curățenia “de Crăciun” o facem, pe cea de primăvară nu o omitem niciodată. Dar uităm de sufletul nostru trist… Ninge – memento pentru curăția interioară!

Ca să ne dăm seama că suntem egali. Ca oameni. Doar stratul alb întins peste toate gropile și hârtoapele României ne mai aduce aminte că suntem toți la același nivel. Suntem de-un neam. Că suntem frați. Sau că ar trebui să fim… Omătul depus pe vârf de munte și pe văi, în sate și în capitală, pe căruță sau pe SUV-ul primarului, ne aduce aminte să iubim. Necondiționat. Pe toți semenii… Ninge – memento pentru iubirea aproapelui!

Ca să ne amintească de fericire. Fericirea e formată din micile bucurii ale vieții. Prima ninsoare ne surâde întotdeauna. Apare prima dată pe Facebook. Și e sărbătorită pe Instagram. Apoi, devine monotonă. Tot așa cum un curcubeu, după ce stă mai mult de 15 minute pe cer, nu mai e interesant… Bucură-te și de dezăpezire, și că poți să îți plimbi nepotul cu sania, sau să îl duci la ski. Vara nu poți… Ninge – memento pentru bucurie!

Ca să realizăm că suntem fățarnici. Deseori. Prima ninsoare ne prinde pe nepregătite. De fiecare dată. Și acoperă tot ce e în ograda noastră. Și ninge, și ninge, stratul crește și înghite totul. La primăvară, ne așteptăm ca neaua să se topească și să fie curat peste tot! De fapt, zăpada topită va dezvălui doar ce am lăsat azi-toamnă ne la adăpost. Boarfele noastre, nisipul nemăturat, șezlongul de pe balcon, tricicleta ruginită din gradină… Ninge – memento pentru sinceritate!

Și: ca să nu ne bată soarele în cap tot anul, ca să dea un avânt suculent agriculturii, ca să primească învățătoarele ghiocei în martie, ca să se bucure copiii, ca să dea adulții în mintea lor și ca să se împlinească ceea ce a spus Creatorul postdeluvian: cât va exista pământul, nu vor înceta semănatul şi seceratul, frigul şi căldura, vara şi iarna… Ninge!

Fii un „om de zăpadă” în 2019: curat, iubitor, fericit și sincer…   Alb ca zăpada!

Lasă un comentariu aici