De ce ne indragostim? [Seria: Intrebari populare de pe Google]

Poate ca si tu ti-ai pus vreodata intrebarea asta, adica de ce indragim pe cineva dintre atatia oameni sau de ce alegem un om si nu altul sa ne fie partener? Multă lume spune că dragostea este acel sentiment minunat care se întâmplă pur și simplu, pe care nu îl cauți în cineva anume, pe care nu îl aștepți într-o zi anume, dar care vine pe neașteptate pentru că îți este scris să fie așa. De fapt, aia e indragostirea, dragostea e altceva. Mult mai profund…

Iata cateva motive pentru care indragostim:

-Motive BIOLOGICE – oxitocina si vasopresina sunt doi hormoni care promoveaza emotia dragostei in fiintele umane. Cand cresc considerabil si te ia valul lor (prin adolescenta), simti ca plutesti.

-Motive PSIHOLOGICE – Exista cateva aspecte psihologice care sunt posibile sa ii determine pe oameni sa sfarseasca prin a se indragosti. Sentimentul de asemanare cu parintele de sex opus e un aspect major , interactiunea pentru o perioada mai lunga de timp, luarea acelorasi decizii in viata etc.

-Motive FIZICE – Acest atribut de atractie se concentreaza in mod special asupra unui aspect fizic exterior care se doreste a fi de dorit si intr-o masura mai mica pentru trasaturile de personalitate.

-ATRACTIA RECIPROCA – Cand cealalta persoana este atrasa de tine sau te place, acest lucru iti poate creste nivelul de placere pe care poti sa il ai pentru ea/el.

-MIROSUL -Ne indragostim in mare parte datorita mirosului. Mirosul unui buchet de trandafiri este de exemplu o preferinta culturala care dezvolta chimia in relatiile romantice. De exemplu sa mirosi ca o capsuna si nu ca un mucegai te face atractiv. Mirosul delicios poate fi parte din fenomenul dragostei. De-asta vand astia ciocolata la greu in februarie!

Cercetatorii au descoperit ca cel mai frecvent factor care a precedat experientele iubirii a fost gasirea anumitor caracteristici ale persoanei dorite, precum si reciprocitatea sentimentelor.

Ce au descoperit mai departe a fost șocant! Ei au constatat că din momentul în care subiectul evocă imaginea ființei iubite, partea din creierul său care este responsabilă cu gândirea rațională, deductivă și logică – adică zona cortexului, are o activitate minimă, aproape de zero, lăsând loc activitatii emotionale a centrului plăcerii aflat la nivelul cerebelului.

Se deschide o cutie a Pandorei, partea de emoţie: simţim, trăim şi atunci putem să încercăm stări plăcute, ca starea de adulaţie, atracţie, simpatie, dar şi frică, oscilaţie, acele duşuri reci emoţionale, resentimente, invidie, teamă. Dacă suntem la şcoală, nu mai avem chef de învăţat, nu mai avem chef de serviciu, vrem doar să petrecem timp cu persoana respectivă, să împărtăşim. E o frenezie, unii radiază, dorm mai putin, alţii au insomnii, momente interminabile de chin, incertitudini, devin agasanţi, agresivi s.a.m.d.

E buna indragosteala, dar ea trebuie sa fie productiva! Daca te tot indragostesti de cate o persoana si apoi cand dispar fluturii din stomac, treci la alta persoana, e o problema. Indragosteala benefica duce la iubire adevarata. Dar cum putem sti in ce stadiu ne aflam? Cum putem face diferenta intre INDRAGOSTIRE si DRAGOSTE ADEVARATA??

E simplu:

  • Prima doar cere, a doua ofera
  • Prima trece ca…ploaia de primavara, dragostea autentica ramane peste ani si ani
  • E puternica la inceput iar apoi se evapora, dragostea are suisurile si coborasurile ei, dar e constanta!
  • Prima cauta (aproape intotdeauna doar) implinire sexuala, a doua urmareste stabilitatea iar relatiile intime vin doar ca o cireasa de pe tort
  • Instinctele au controlul asupra comportamentului nostru, in dragoste afectiunea rationala ne conduce
  • Ne poate transforma in niste ipocriti, doar ca sa capatam afectiunea partenerului, iubirea autentica si sigura te indeamna sa fii tu (pentru ca sti ca esti iubit pentru ceea ce esti si nu trebuie sa te prefaci…)
  • Indragosteala apare la prima vedere, asa ca la a doua poate disparea, iubirea sincera este prezenta si la a 3-a vedere si la a mia vedere…

Asadar, de ce ne indragostim? O facem pentru ca vrem sa ajungem la iubirea adevarata! Toti tanjim dupa ea! Dar, sa nu uitam ca iubirea nu este îndrăgostire, o cuprinde dar nu se limitează la ea, asa cum ni se spune de Valentine’s Day… Dragostea nu va pieri niciodata!

Lasă un comentariu aici