De ce e cerul albastru? [Seria: Intrebari populare de pe Google]

Responsabilă de culoarea albastră a cerului este atmosfera Pământului, care împrăștie lumina ce vine de la Soare în toate direcțiile. Efectul, însă, depinde de culoare.

De ce e cerul albastru?

De fapt, cerul nu e albastru. Aşa îl percepem noi…

Responsabilă de culoarea albastră a cerului este atmosfera Pământului, care împrăștie lumina ce vine de la Soare în toate direcțiile. Efectul, însă, depinde de culoare.

O rază de la Soare este aproape albă. Ea poartă în ea, ascunse, mai multe culori – de fapt, toate cele ale curcubeului… Deci, raza de lumină albă a Soarelui se sparge când intră în atmosferă, pentru că ea se lovește de moleculele de aer.

Există însă o diferență crucială: culoarea albastră este împrăștiată mai puternic decât celelalte culori, cum ar fi culoarea – roșie, de exemplu. De ce? Interacțiunea cea mai pronunțată se constată în cazul luminii cu lungimea de undă cea mai mică (violet, indigo și albastru), deoarece lungimea de undă se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor respective.

Şi atunci, de ce nu este cerul violet sau indigo, de exemplu? La această întrebare, răspunsul este unul singur: culoarea cerului este albastră și nu violet, deoarece Soarele emite culoarea albastră cu o intensitate mai mare și pentru că ochii noștri captează mai eficient această nuanță.

Imaginaţi-vă pentru un moment că lumina ar fi sunet. Lumina solară nu este doar o notă cântată la un instrument, ci o orchestră care cântă pe diferite tonalităţi la volume diferite. Dar, noi vedem doar o parte din această muzică. Doar albastrul, nu întreg curcubeul…

Şi atunci de ce devine lumina roșie la apus și la răsărit? Lumina cu lungime de undă mai mare – cea galbenă, portocalie și roșie -, interferează mai puțin cu moleculele gazelor atmosferice și trece mai ușor prin atmosferă. La apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei…

Albastrul are următoarele semnificaţii cromatice: pace, ordine, linişte, înţelepciune, comunicare şi spiritualitate… Să fie oare o întâmplare că cerul e albastru? Nu cred!

Lasă un comentariu aici