Dar cu drag [seria: Idei de Cadouri]

Am promis ca voi incepe cu o serie de articole despre cadouri, iar sotul meu continua sa imi aminteasca faptul ca am ramas in urma cu articolele… I-am spus ca, spre deosebire de el, eu nu scriu despre orice. Pot asterne pe hartie trairi si experiente, iar la momentul acela nu stiam despre ce va fi urmatorul articol.

Acum cateva saptamani am inceput sa folosesc 2 lucruri, carora nu le-am dat asa mare importanta pana acum, desi le-am primit cu ceva timp in urma: acum 5 ani (la nunta) respectiv acum 1 an (cand ne-am mutat la casa noua). Am fost chiar incantata si mi-am dat seama ca de acum inainte imi vor fi de folos destul de des! Asta m-a impulsionat sa incep o serie de articole, in care sa vin cu idei de cadouri pentru diverse evenimente, iar cititorii cu completari sau intrebari. Si fiindca in ultimii ani, pe langa aniversarile obisnuite am avut si multe alte evenimente speciale, precum absolviri, nunta, mutarea la casa noua, si un bebe mult asteptat, ma voi inspira in mare parte din experienta noastra, dar o sa vin si cu idei noi.

Cred ca oamenii care daruiesc se impart in urmatoarele categorii:

1. Cei care daruiesc “orice”, “ceva”, pentru ca “trebuie” sau pentru ca si “el ne-a dat ceva” fara a se implica neaparat sentimental

2 Cei care pun suflet si incearca sa identifice cel mai potrivit cadou raportat la bugetul disponibil si la persoana care il va primi

Acum veti zice ca exagerez si ca gestul conteaza. Sau ca uneori pur si simplu treci prin perioade mai grele si nu iti permiti sa faci cadouri scumpe. Da, gestul conteaza. Cadoul e cadou si nu pot spune ca unele cadouri sunt bune sau altele rele. Si simplul fapt ca te gandesti la cineva ar trebui sa faca acea persoana bucuroasa. Dar spun doar ca poti folosi aceasi bani sau acelasi timp, investind in ceva care pentru cealata persoana poate avea o valoare mai mica sau mai mare. Deci poti sa faci un cadou in valoare de 20 de lei si sa fie util sau semnificativ pentru o anumita persoana, sau poti sa faci un cadou in valoare de 100 de lei iar persoana respectiva sa nu se foloseasca de el. Nu va ganditi ca m-am aflat mereu in categoria nr. 2. Au fost si exceptii in care am facut un dar in graba, pe nepregatite sau necunoscand indeajuns de bine persoana cealalta. Insa, nici satisfactia si bucuria nu au fost pe masura.

Si cei care primesc cadouri se impart in categorii diferite:

1. Cei care vor aprecia investitia ta financiara sau emotionala (in functie de caz)

2. Cei care vor gasi mereu motive sa nu fie multumiti, oricat de mult te-ai stradui sa gasesti cadoul potrivit

De ce cadourile pot insemna pentru unii foarte mult dar pentru altii par o povara sau o obligatie? Da, desigur, cu totii ne bucuram cand primim cadouri, insa pentru o mare parte din oameni cadourile reprezinta mai mult decat atat, si  anume un limbaj de iubire (recomand pe aceasta cale lecturarea cartii Cele cinci limbaje ale iubiri- Gary Chapman). Prin daruire poti sa iti arati dragostea fata de cineva sau primind poti sa te simti apreciat si iubit.

Mi-am dat seama ca unul din limbajele de iubire identificate la mine (secundar, ce-i drept) este cadourile. Andrei imi reproseaza uneori ca atunci cand mergem la cumparaturi ma opresc tot la cateva minute si exclam: “asta i-ar placea lui..” sau.. “asta s-ar potrivi pentru …” sau “ ar fi un cadou bun pentru..”. Ma aduce cu picioarele pe pamant, amintindu-mi ca suntem acolo sa cumparam ceva anume, si ca pana va veni ziua lui x.. mai este jumatate de an J. In fine, in jumatate din cazuri, daca nu gasim acel ceva pentru care am mers la cumparaturi, cu siguranta ma intorc cu ceva cumparaturi pentru altii.

Bun, si acum sa incheiem cu introducerea si sa inceapa partea care imi place mie. In urmatorul articol vom incepe sa vorbim despre prima categorie de cadouri.

Pana atunci fa o bucurie cuiva fara vreun motiv sau eveniment anume!… iar cum ne indeamna sfantul apostol Pavel: Tot ce faceţi să fie făcut cu dragoste!

Lasă un comentariu aici