Ce este o MAMĂ?

Cuvântul mama sau forme asemănătoare acestuia există în aproape toate limbile. Deoarece silaba „ma” este ușor de pronunțat, acesta este deseori primul cuvânt pe care copilașii îl pronunță. Peste tot în lume… Copiii de la gradiniță văd în mama lor semnificații profunde, de genul mama e:

  • fiinţa cu braţe lungi, care te încolăcește cu drag.
  • o vietate cu mii de degete, ca să poată mângâia cât poate ea de bine obraji pufoşi şi delicaţi.
  • o făptură cu zeci de ochi, ca să vadă la timp chiar şi cel mai mic pericol.
  • creatura cu inima mare, ca să încapă în ea un infinit de iubire.

Poate că nu aduce banii în casă, dar o susține. Se spune că bărbatul e creierul casei, iar femeia e sufletul casei. Fără puls, totul e mort! Și pulsul bate non-stop. 24/7 – atunci când te-ai angajat să fii mamă, acesta este singurul program care ți se oferă. Dar a fi o mamă full-time este una din cele mai bine plătite slujbe din lume, întrucât plata constă în dragoste pură.

Mama e iubitoare. Orice dragoste conține un element de interes personal. Numai dragostea maternă este complet dezinteresată, neegoistă, spunea Richard Wurmbrand. Nu cred în dragostea la prima vedere, deoarece mama mea a început să mă iubească înainte să mă vadă. Și îmbrățișarea mamei durează mult după ce ți-a dat drumul.

O mamă e empatică: râde râsul nostru, vărsă lacrimile noastre, iubește iubirea noastră, suferă teama noastră. Trăiește bucuriile și necazurile noastre și împărtășește speranțele și visurile noastre. Atunci când devii mamă, ești mama tuturor copiilor. Din acel moment, orice copil rănit, abandonat sau speriat este al tău. Probabil că dacă s-ar întâlni mame din toate țările la o masă rotundă, războiale din lume ar înceta.

Mama e cel mai important dascăl. Și cel mai bun. Profesorii buni fac școlari buni; numai mamele bune fac oameni buni. Asta pentru că mama se ocupă de un copil, un profesor – de o clasă de copii… Se spune că mâna care mișcă leagănul este mâna care conduce lumea. Nu cărțile cresc oameni, ci mamele.

Mama e preocupată de cei dragi mereu. De familie și de cămin. La muncă, se gândește la copiii pe care i-a lăsat acasă. Acasă, la munca lăsată neterminată. O astfel de luptă are loc în continuu în ea. Inima ei este dată cu chirie. Mamă este o ființă care atunci când vede că sunt numai patru porții de plăcintă pentru cinci persoane, spune că nu i-a plăcut niciodată plăcintă.

O mamă e acea persoană care poate lua locul oricui, dar nu poate fi înlocuită cu nimeni. Încurajările pe care ți le poate da ea sunt unice, nimeni în copilăria ta nu te poate susține mai mult! Picasso își amintea din perioada adolescenței urmatoarele: Mama mea mi-a spus: Dacă ești un soldat, vei deveni un general. Dacă ești un călugăr, vei deveni preot. În schimb, am fost pictor și am devenit Picasso.

O zi pe an e prea puțin pentru a celebra o persoană atât de importantă pentru fiecare din noi. O mamă trebuie prețuită zilnic. De copii, de soț, de cei dragi. Cu o floare nu se face primăvară, dar mai înseninează ziua… Cel mai important lucru pe care un tată îl poate face pentru copiii lui este să o iubească pe mama lor.

Dacă, născându-și copilul, mama a oferit lumii un om, ea este datoare mai apoi să dea cerului un înger!

Lasă un comentariu aici