Ce a pierdut creștinismul în 2000 ani?

În primii ani, am pierdut 12 apostoli, care au fost executați crud, fără drept de apel… Apoi s-a transformat în obicei, la Colosseum.

În sec IV am primit drepturi si libertati religioase, fiind pana atunci doar tolerati. Dar politica și religia aproape s-au contopit și am pierdut ESENȚA… Cei care și-au dorit și autoritate peste enoriași și putere despotică politică au eșuat…

Am început să botezăm copiii de mici, ca nu cumva să meargă în iad, dacă mor după 8 săptămâni. Am început să pupăm icoane, iar în sec VIII iconodulii erau majoritatea populației… Am pierdut ÎNCHINAREA.

Politicul și „care e mai tare decât care” a dezbinat biserica în 2. Schismă înseamnă, de fapt, literal – rupere. Ruperea unității, a păcii și a iubirii creștine. De atunci, lumea s-a tot fărâmițat. În grupuri și grupulețe… Am pierdut UNITATEA.

Unii au ars ereticii, când nu erau de acord cu ei (cu toate că Cristos spusese că creștinii vor fi persecutați, nu persecutori…) Apoi, alții au botezat popoare întregi, în masă, cu cal și calăreț, într-o noapte… Am pierdut MESAJUL.

În sec. XIV-XVI am reformat creștinismul. Ne săturasem de balivernele cu indulgențele catolice, de purgatoriul de basm și de smerenia opulentă a prealaților… Dar am pierdut orice urmă de DRAGOSTE.

Modernismul ne-a făcut raționali, ne-a îndopat cu mesajul cum că am fi doar niște cimpanzei evoluați sau niște atomi neastâmpărați, în descompunere. Ne-am pierdut adevărata VALOARE.

Revoluția drepturilor omului, mișcarea feministă, a LGBT-ului (mai recent), ne-a fărâmițat în și mai multe grupulețe. Azi nu mai suntem simplu – Oameni. Suntem albi, mulatrii, emancipați, gay sau hetero. Am pierdut MORALITATEA.

Iar dupa 2010, odată cu sloganul nu ai Facebook, nu existi, am devenit cibernetici, tot mai afundați în conexiuni virtuale, pierzând realitatea. De fapt, ne-am pierdut RELAȚIONAREA.

Acum, în 2020, unii creștini s-au bucurat că au primit vacanță covidică 2 luni de la mersul la biserică. Și că acum, își pot alege, după plac biserica online preferată… Un fel de shopping spiritual virtual.

Mă întreb: va mai fi creștinismul la fel (sau mai bun) după pandemie? Sau ne-am obișnuit să trăim în izolare totală. Departe de oameni, departe de Dumnezeu și de…cer.

Mă tem să nu ne pierdem și SENSUL…

Lasă un comentariu aici