1 aprilie – Ziua Măștilor

Mințim (aproape) zilnic. De câteva ori pe zi… Cel puțin la întrebarea Ce mai faci?, cel mai probabil răspundem întotdeauna cu un Bine! senin, mascat, chiar dacă, de multe ori, nu facem așa de bine… Am ajuns în punctul în care ar trebui să avem un dressing și pentru măști…

Ne mințim zi de zi că am fost sau că vom fi, și uităm mult prea des să mai fim! Așa cum spunea și poetul… La trecutu-ți mare, mare viitor! Uităm să îl trăim pe astăzi, deziluzionați fiind de ieri sau de mâine.

Ne lăsăm mințiți. Ne păcălim. De diete. De grila de program TV. De reclamele agresive de pe autobuze, de flyere-le puse pe parbriz, de cutia poștală care e plină de…oferte! De fotomodelele de pe coperțile revistelor de succes. De video-uri și alte chestii motivaționale…

Nu mai avem timp să discernem între ce e adevărat, ce e veridic și drept, de ce e înșelătorie,  joc psihologic sau marketing abuziv. Sau vrăjeală! cum se mai spune în limbaj simplu… Jucăm un fel de alba-neagra cu propria noastră viață. Unica!

De multe ori, chiar căutăm să fim mințiți sau înșelați. Ne auto-păcălim. Am fi gata să falsificăm și analize medicale, diagnostice terminale sau rezultatele de pe cântar… Credem că suferința va fi muult mai ușoară dacă ne amăgim. Dar, de fapt, suferim de două ori!

Nu sunt împotriva umorului de bun gust! Nu, sunt pro. Dar, noi ne păcălim și când ar trebui să fim serioși. Cinstiți. Dăm kilometrii înapoi înainte să vindem o mașină sau zugravim apartamentul mucegăit înainte să batem palma. Sau nu declarăm la stat totul….Sau…Sau… suntem foarte inventivi la tehnici de mințit/furat.

Am și ”legalizat” minciuna. I-am creat o Sărbătoare – Ziua Păcălelii! (Păcală probabil se zvârcolește sub pământ în fiecare an, de 1 aprilie…) Astăzi, Youtube-ul se umple de farse și păcăleli filmate cu telefonul. Lumea se prostește. De multe ori, așa și rămâne și…în 2 aprilie.

Fiecărei frici de-a noastre i-am creat câte o zi specială – așa e și cu Halloween-ul, și cu Ziua Fumatului (care se vrea antitabac…), ș.a.m.d. Masca de o zi! Ne jucăm cu minciuna – vrem să vedem până unde putem merge pe marginea prăpastiei fără să cădem în gol. Dar și golul existențial pare interesant! Parcă nu-i așa boring

Ar trebui să ne scuturăm de minciuna necesară, de adevărul spus pe jumătate, de păcăleli, de vrăjeli, învârteli, scamatorii, de descurcat în viață,șmecherii și alte concepte balcanice de haită și ar trebui să ascultăm sfatul divin:

…Tot ce este adevărat, tot ce este nobil, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este plăcut, tot ce este vrednic de admirat, orice faptă măreață, tot ce este vrednic de laudă – acestea să vă însuflețească!

Lasă un comentariu aici